Test økser

Moderne rentbrennende ovner krever en litt mindre størrelse på ved enn det vi er vant til å fyre med fra tidligere tider. Og det er fortsatt slik at den veden vi kjøper fra en produsent i dag ofte har behov for å bli kløyvd én gang til, (øker avbrenningsflaten). Til denne jobben trenger vi ikke den største og tyngste redskapen, men vi klarer oss som regel med en liten eller mellomstor kløyvøks. Store kløyvøkser finner du test av her.

Men hvilken øks skal vi velge, og er det nok med en størrelse for denne typen kløyving? For en optimal opptenning trenger vi også en god mengde småved, noe vi lager best med en litt liten øks. 

Vi har i denne testen hatt gleden av å prøve 9 forskjellige økser. De er ulike i både vekt, lengde, materiale og utforming. Vi hadde i utgangspunktet tenkt at vi skulle lage en rangering, med en vinner til slutt. Det skjønte vi fort at vi ville får problemer med å stå inne for! Alle økser vi har testet er etter vårt skjønn gode verktøy, og vi så tidlig at det er små nyanser som avgjør hvilken du bør velge. Alle seriøse leverandører lager i dag solide og effektive økser, og alle har jevnt over et godt grep med en god krok som avslutning bakerst på skaftet. 

Men er det nok med en eller bør du ha to økser med ulik størrelse i boden? Vi har kløyvd mye ved for å finne ut av dette, og noen ganger blir det litt Ole Brum: «ja takk, begge deler».

Hultafors KLY 0,9

Den første øksen ut er en liten øks fra de svenske skoger. Hults Bruk, som smien heter, har produsert økser helt siden 1697. Den har et håndsmidd øksehode med en spennende form med tre «vinkler» før overgang til en skarp egg. Skaftet er av amerikansk hickory, noe som umiddelbart gir en god kvalitetsfølelse. Øksen føles veldig fin ut i vekt for å brukes med en hånd. Ved bruk opplevde vi at den delte veden veldig lett til tross for litt lav vekt, og vi tilskriver det den litt uvanlige formen på øksehodet.

Hultafors  KLY 1,5

Dette er øksen som er to hakk opp i størrelse i forhold til den lille modellen vi prøvde først.  Denne øksen har samme gode kvalitetsfølelse, og denne øksen opplever vi også som veldig effektiv og med en god balanse. Dette er øksen for de litt grøvre oppgaver, og den har en god balanse. Det gjør at den føles behagelig og trygg i bruk. Vi må også bemerke at denne øksen er litt lang i skaftet, og passer nok best til bruk ute i friluft.

Hultafors KLY 0,9 og 1,5 – to fine svensker.

Går du til innkjøp av disse to øksene fra Hultafors, får du to økser som utfyller hverandre på en flott måte, og som vil glede deg hver gang du bruker de. Estetisk flotte økser!

Øyo Hytteøks 21´´
Vi drar oss inn i Norge, og lander på Geilo og en liten modell fra Øyo. Dette er en typisk øks for de minste kløyvinger, og har en fin vekt som enhånds øks. Den har en spennende form på hodet som ser ut til å være konstruert med tanke på at øksen ikke skal kile seg i kubben. Denne deler også veden lett, noe formen på hode får litt av æren for. Dette er faktisk en liten ulv i fåreklær, og den yter mer enn størrelsen tilsier.

Øyo Super 26´´
Her har vi storebroren til forrige øks. Den har samme type hode som storebror, der delen i midten av øksehodet er litt smalere enn ytterkantene. Her har noen tenkt! Skaftet er noe lengre og den håndteres best med to hender. Denne øksa ga oss også en positiv opplevelse med effektiv kløying. Den delte de litt større kubbene på en veldig kontant måte, og tyngden i hodet gjorde at vi trengte å legge lite kraft i anslaget.

Øyo Hytteøks 21´´ og Super 26´´, to fine typer fra Geilo.

Hvis du kjøper begge disse fra Øyo, har du redskapen du trenger for å holde varmen, og i tillegg ser det bra ut i boden! Solide «arbeidere» fra Geilo!

Gränsfors Minsta
Da skal vi over til Sverige igjen, og til en tradisjonsrik produsent av økser som lager noen «smykker» av noen økser.   Dette er økser som har et håndsmidd hode med en egg som er like vass som en kniv og en fin stålbeskyttelse på skaftet rett over hodet. Det er svake riller i halve skaftet for godt grep, og en fin skinnbeskyttelse på eggen. Vi får også initialene til smeden preget inn i hodet, T.P på denne, noe som gir oss en følelse av å få det lille ekstra. Hodet er ganske tungt, og vi trenger ikke bruke mye kraft for å dele veden lett. Vi klarer ikke helt å bli enige med oss selv om hodet på denne korte øksen er litt for tungt i forhold til lengden på skaftet og bruk med en hånd. Denne følelsen kan også være litt mangel på muskler hos testpersonalet…

Gränsfors Liten
Selv om denne heter liten, er dette en medium stor øks som bør brukes med to hender. Samme gode kvalitetsfølelsen som i den minste. De er i prinsippet helt like, med nøyaktig like stort hode. Men det er et lengre skaft på denne varianten, og de svake rillene kjennes også her selv med hansker. For øvrig er det samme smed på begge øksene vi testet. Vi mener dette er en mer riktig lengde på skaftet i forhold til vekt på øksehodet. Den vasse eggen gir en deilig skjærelyd ved kløyving, og øksen oppleves som veldig presis. Det er også verdt å nevne at disse øksene leveres med en fin beskytter av skinn til eggen. 

Gränsfors Minsta og Liten. Flotte detaljer.

Dette er også to økser som vil utfylle hverandre på en god måte, med en ekstra god følelse av kvalitet. Legg merke til den smarte stålkappen som beskytter skaftet mot skader.

Bahco 09.600
Nå er vi over på økser med skaft av komposittmateriale. Vi må innrømme at vi var litt skeptiske til denne «fyren» her. Litt lett i hånda til lengden å være, og en form på eggen som er litt kort i forhold til mange andre. Men, den overrasket positivt. Vi fant ut at det er viktig med litt ekstra kraft i anslaget. Hvis du er for slapp på første forsøk, fester ikke øksa seg i kubben, og du må begynne på nytt. Men når vi skjønte dette, opplevdes også denne øksa som en bruksvennlig øks som på grunn av vekten fint kan brukes med både to hender til de grøvre kubber, og en hånd til å dele opp småved til opptenning. Godt grep med gummiert bakre del av skaftet.

Bahco 09.600. Godt verktøy.

Husqvarna S 1600
Her oser det ingeniørutviklet verktøy som ser solid og gjennomtenkt ut. Denne er noe tyngre enn Bachoen, og er ikke en øks for håndtering med en hånd. Denne føles effektiv fra første kubbe, og den deler kubber på en lett måte. Den har også en hammerfunksjon i bakkant på øksehodet, noe som kan være fint hvis du trenger å bruke en kile på store kubber. Dette er en øks som passer like godt i skogen som inne i boden på hytta, og den gir inntrykk av å tåle mye påkjenninger. Solid!

Husqvarna S 1600. Ingeniørkunst!

Brusletto Kikut 46cm
Siste øksa er fra Brusletto, som har produsert godt verktøy på Geilo siden 1896 . Det vi først og fremst tenker på når vi hører Brusletto, er kniver og verktøy med skaft av tre, så det var litt overraskende at de også lager øks med skaft av komposittmateriale. Denne øksa oppleves som kontant med et godt grep. Den kløyver småved enkelt og oppleves som balansert og trygg i bruk ved enhåndsmetoden. Det er jo ofte slik at vi da holder i kubben med den andre hånda, og da er det greit å treffe kubben og ikke fingrene Dette er en øks som ser ut som den maser om å være med på tur, så dette er øks med flere bruksområder.

Brusletto Kikut 46cm. God turkamerat.
Gutta med treskaft slapper av på fellen etter endt dag. Fra venstre: Øyo, Hultafors og Gränsfors.

Så da er det bare å gå på jakt i butikken etter nye økser som kan gi deg litt ekstra glede i kløyvingen.

Vi vil avslutningsvis få takke vekstbedriften Lepro på Lena for lån av både lokaler og fin bjørkeved ved utprøvningen av øksene. Det var viktig for oss å kunne jobbe med ensartet ved, og det var godt å kunne holde på innendørs da været ikke var det beste på testdagen vår. 

Småkløyvd fakta

TypeLengdeVekt hodeSkaft
Hultafors Kly 0,950cm0,9kgHickory
Hultafors Kly 7-1,575cm1,5kgHickory
Øyo Hytteøks52,5cm1kgAsk
Øyo Super65cm1,4kgAsk
Gränsfors Minsta48cm1,5kgHickory
Gränsfors Liten60cm1,5kgHickory
Bacho 09.60060cm1,3kgKompositt
Husqvarna S 160060cm1,2kgKompositt
Brusletto Kikut46cm1kgKompositt
Litt mingling etter ei hard økt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s