Test store kløyvøkser

Store kløyvøkser 

For dere som vil lage ved selv, og ikke bruke vedkløyver, må det noen ganger brukes store kløyvøkser eller kløyvslegger. De 5 øksene vi har med i denne testen, har opp til 80 cm lengde, og en tyngde på opptil 3,2 kg på øksehodet. Disse øksene skal brukes til de største og mest vriene kubbene, som du ikke klarer å løfte og svinge rundt med en mindre øks. Dette er for å ta første etappen av kløyvingen, før du går over til en mindre øks for videre deling. Som du skjønner, trengs det økser i mange størrelser. Det er verdt å merke seg at med denne størrelse økser, er det viktig å være konsentrert på oppgaven. Sette kubben lengst bort i fra deg på huggestabben, og stå med bred beinstilling. Du vil ikke ha 3,2 kg med skarpt øksehode inn i leggen.

Kløyvslegge, som vi har med noen av her, har en ekstra lengde på øksehodet, og er de eneste økser du kan slå på med et annet redskap. Du kan altså bruke øksa som en kile eller som en slegge. Slår du på en vanlig øks for å drive den lenger inn i kubben, risikerer du at hode løsner fra skaftet, eller at du slår i stykker øksehodet. 

Alle de fem øksene har skaft av treverk og en kombinasjon av trekile og metalkile for festing av skaft til hodet. Vårt inntrykk er at alle sitter meget godt, men vi vet av erfaring at denne måten å feste skaft på trenger et vist vedlikehold for at det skal sitte godt over tid. Uttørking av treverket er kanskje det viktigste å unngå. 

Øksene vi har testet her holder alle en god kvalitet, og prisnivået spenner fra tusen til i overkant av to tusen kroner. 

Gränsfors Bruk

Sverige er en stor og viktig leverandør av kvalitetsøkser. De har flere tradisjonsrike produsenter, og vi skal nå prøve de to største kløyvøksene fra Gränsfors Bruk. De har laget økser i mere enn 100 år, og gir 20 års garanti på sine produkter. Som de andre Gränsfors-produkter er det solid kvalitet med håndsmidde hoder. Begge øksene har montert på en stålholk rett over hodet som beskytter skaftet mot skader, og det er også en fin beskytter av skinn for å beskytte eggen.

Stor Kløyvøks

Stor kløyvøks fra Gränsfors har de samme kvaliteter som vi omtalte i testen av små og mellom store økser i 2021. Den har et litt tungt hode, med en v-formet egg som går over i en mer konkav form lengre opp på hodet. Formen gjør at eggen går lett inn i kubben, og kløyver den effektivt når den brede delen presser veden fra hverandre. Vårt testeksemplar har skaftlengde på 70 cm, men kan også leveres med 80 cm lengde. Dette er litt smak og behag, men vi mener lengden vi har prøvd gir fin kontroll og er god å jobbe med. Svake riller frest inn i skaftet gir et godt grep. Det kan fort bli at dette blir den nye favorittøksa for de litt tyngre jobbene. Litt artig å vite at akkurat dette eksemplaret er det Eseyas Brhane som har smidd, da initialene til smeden er preget inn på hvert enkelt øksehode. (EW – Brhane Eseyas)

Gränsfors stor kløyvøks.

Sleggeøks

Hver øks fra Gränsfors er spesielt utviklet for å passe en bestemt funksjon. Det merket vi godt da vi tok i bruk denne øksa. Den er tung, 3,2 kg bare på hodet, og du får litt følelsen av å lette på en slegge. Men for et verktøy! Samme konkave formen på eggen som Stor kløyøks, og den deler store kubber kontant uten at vi må legge all verden av kraft i slaget. Det er litt lengre skaft på denne enn hva vi er vant til, og her kommer det til god nytte ved at det er lettere å få en god sving på øksa før den treffer målet. Vi må også si vi føler oss litt ekstra sterke når vi deler store kubber med denne. Dette øksehodet er forøvrig smidd av Yohannes Tsegai (YT)

Gränsfors sleggeøks.

Husqvarna sleggeøks

Dette er en spennende øks. Den har et smidd hode og det slankeste hodet av alle vi har testet nå. Hodet har en kort egg, og videre er det formet med en konveks slipt egg. Form og størrelse på hodet gjør at det skal mye til for at den setter seg fast i kubben. 

Vi opplever øksen som godt balansert, og medium tung til å være en sleggeøks. Dette er den letteste av de tre sleggeøksene vi har testet, og krever litt mere kraft i anslaget. Fordelen med dette er at den er lettere å løfte, og kan også brukes som en vanlig stor kløyvøks. Den har et slankt skaft, og for de med litt små hender, kan dette være noe å tenke på. En fin detalj også her er beskytteren av skinn som sitter på eggen.

Husqvarna sleggeøks.

Hultafors sleggeøks

Hults Bruk har smidd økser siden 1697, og lager økser for livslangt bruk ved riktig stell.  Sleggeøksa er en øks som har et lignende, men litt større hode enn Husqvarna sin. Den er sandblåst og klarlakkert, med en svak konveks slipt egg. Denne formen er nok årsaken til at vi aldri hadde problemer med at øksa kilte seg i kubben. Øksehodet har også en stor tyngde, 2,5 kg, noe som krever mindre kraft i anslaget. Det føles også veldig riktig her med lengde på 80 cm. Den blir nok litt for tung å jobbe med over lengre tid, i hvert fall for noen av oss. Denne øksen er på vei ut av sortimentet til Hultafors, men er fortsatt tilgjengelig i mange butikker .

Hultafors tilbyr nå økser i to ulike kvalitetesnivåer, premium og standard. Kjøper du en øks i premiumsegmentet, får du livstidsgaranti ved registrering av øksen inne på Hultafors sin hjemmeside. Det har kommet en ny modell, Hult Kløyvøks, som til en viss grad vil erstatte kløyvslegga. Denne øksa er i premiumsegmentet, og vil komme inn i oversikten her når vi får et eksemplar tilgjengelig for testing (høsten 2022). 

Hultafors sleggeøks.

Øyo Kløyvslegge 32» 2kg. 

Kløyvslegge fra Øyo har en moderne utforming med et øksehode der det ligger en tydelig ingeniørtanke bak utformingen. Den har en smal kraftig ytre kile som starter litt inn på øksehodet. Første del fra eggen og innover er ganske flat, og deretter bygger kilen markant ut. I bruk så viser det seg at denne utformingen har flere egenskaper. Hvis du ønsker å feste øksa i kubben, kan du enkelt bruke passe kraft slik at den flate delen av eggen går inn i kubben. Da kan du løfte kubben og dele på andre slaget. Men denne øksa er også stor og tung, og gjør gjerne jobben på første slag, hvis du bruker nok kraft. Den viste seg som svært effektiv på de store kubbene. Den har en lengde på 80 cm, og trenger også litt tilvenning for å ikke virke for lang. Alt i alt en svært bra og effektiv øks. 

Øyo kløyvslegge.

Grovkløyd fakta

TypeLengdeVekt hodeSkaft
Øyo Kløyvslgge 32»  80cm2kgAsk
Gränsfors stor kløyvøks70cm2,3kgHickory
Gränsfors sleggøks80cm3,2kgHickory
Hultafors SLY Sleggøks80cm2,5kgHickory
Husqvarna sleggøks80cm2,2kgHickory