Aktiv Operatør (AO).

Hva menes med begrepet aktiv operatør? Trengs det?

Det er fornuftig at hver husstand med vedfyring har en aktiv operatør ( AO) som tar ansvar for fyringen. Med tilstedeværelse og et oppmerksomt blikk på hele fyringsprosessen kan du få maksimal effekt ut av fyringen, og ikke minst – sikker og ren fyring. Når det er sprengkaldt og helg er det kanskje spesielt viktig å ha en AO med fokus. 

Riktig fyring motvirker osing (ulming) og fare for pipebrann, og brann generelt. 

En aktiv operatør følger med og er tilstede hele tiden. Han/hun har overblikk og kontroll med, innhenting av ved, (kjøp, egen hugget ved etc)- fyringsprosessen, oppfyringsfasen, riktig mengde ved, fuktighet, trekk, temperering og lesing av flammene, hvordan brenner det, størrelse på veden, plassering av vedkubbene i ovnen.

En AO vet hvor brannslukkingsapparater er, om det er strøm på batteriene i brannvarslerne, hvor det er rømningsveier o-l. En aktiv operatør tar aldri «snarveier». En aktiv operatør har oversikt fra A til Å.

AO vet når veden ble hugget, kløyvd eller kjøpt. En AO vet også fuktigheten i veden, og hvordan den skal lagres. En AO har alt klart. En aktiv operatør roter ikke rundt i boden etter ved, fliser og lignende om morgenen, når det er iskaldt. AO har alt klart kvelden før.

En aktiv operatør tilegner seg erfaring og kunnskap etter hvert som tiden går, noe som fører til sikrere, renere og økonomisk fyring. En aktiv operatør er «på». 

Det kan også nevnes at en AO bør ha ansvaret for flammene (ikke røyk) når det benyttes bålpanne, eller turbål. Folk er gjerne litt småkalde utendørs, og ønsker å varme seg litt, ikke bare klø seg i øynene fordi det ryker så voldsomt.

En aktiv operatør har kløyvd ved, og hvass øks.

En AO har et våkent blikk, en AO «slenger» aldri innpå en haug med kubber for så å gjøre noe helt annet. En AO ser til at veden, trekken, ovnen, temperaturen og flammen hele tiden er optimal. En AO vet hvor ting er. En AO bestreber seg på at sine medmennesker skal har det varmt når det trengs, at miljøet ikke skal bli skadelidende.

Supert verktøy- hører med.
En aktiv operatør deler veden, og nøyer seg aldri med mindre enn en firedeling. AO kapper gjerne litt kortere enn max vedlengde.
En aktiv operatør AO holder redskapen i hevd.

Alltid AO

En kommentar om “Aktiv Operatør (AO).

  1. Bra nettsted, det gikk lang tid før jeg gikk med på at man må starte oppfyrings på toppen… Men endelig; og opplever utrolig effektiv oppføring, man sparer både opptenningsved eller opptenningsbriketter.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s