Aktiv Operatør (AO).

Hva menes med begrepet aktiv operatør?

Det er viktig at hver husstand med vedfyring har en aktiv operatør( AO) som tar ansvar for fyringen. Med tilstedeværelse og et oppmerksomt blikk på hele fyringsprosessen kan du få maksimal effekt ut av fyringen, og ikke minst – sikker og ren fyring. Når det er sprengkaldt og helg er det kanskje spesielt viktig å ha en AO med fokus. 

Riktig fyring motvirker osing (ulming) og fare for pipebrann, og brann generelt. 

En aktiv operatør følger med og er tilstede hele tiden. Han/hun har overblikk og kontroll med, innhenting av ved, (kjøp, egen hugget ved etc)- fyringsprosessen, oppfyringsfasen, riktig mengde ved, fuktighet, trekk, temperering og lesing av flammene, hvordan brenner det, størrelse på veden, plassering av vedkubbene i ovnen.

En AO vet hvor brannslukkingsapparater er, om det er strøm på batteriene i brannvarslerne, hvor det er rømningsveier o-l. En aktiv operatør tar aldri «snarveier». En aktiv operatør har oversikt fra A til B. AO vet når veden ble hugget, kløyvd eller kjøpt. En AO vet også fuktigheten i veden, og hvordan den skal lagres. En AO har alt klart. En aktiv operatør roter ikke rundt i boden etter ved, fliser og lignende om morgenen, når det er iskaldt. AO har alt klart kvelden før.

En aktiv operatør tilegner seg erfaring og kunnskap etter hvert som tiden går, noe som fører til sikrere, renere og økonomisk fyring. En aktiv operatør er «på». 

Det kan også nevnes at en AO bør ha ansvaret for flammene (ikke røyk) når det benyttes bålpanne, eller turbål. Folk er gjerne litt småkalde utendørs, og ønsker å varme seg litt.

En aktiv operatør har alltid med kløyvd ved, og hvass øks.

Opptenning – og videre forbrenning.

En AO har et våkent blikk, en AO «slenger» aldri innpå en haug med kubber for så å gjøre noe helt annet. En AO ser til at veden, trekken, ovnen, temperaturen og flammen er optimal.

Supert verktøy- hører med.
En aktiv operatør deler veden, og nøyer seg aldri med mindre enn en firedeling. AO kapper gjerne litt kortere enn max vedlengde.
En aktiv operatør AO holder redskapen i hevd.
Alltid AO

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s