Ukentlige vedtips

Tipsene her bli ofte presentert kort i morgensendingen til NRK P1 Innlandet, noe vi setter pris på i denne årstiden. Her er det en fin blanding av egne erfaringer, faktakunnskap, historie, og litt humor.

Eksempel hentet fra NRK Innlandet morgensending-

UKE 52

Da er det tid for årets siste vedtips fra fyriovnen.no  Vi håper mange har prøvd ut noen av tipsene våre og fått noen gode fyringsopplevelser. 

Mange av oss har nå i jula nesten 14 dager med ekstra tid hjemme. Dette innebærer mye mat og godt drikke. Da kan litt ekstra vedkløyving være en fin aktivitet for å «brenne» litt ribbefett. Ukene etter nyttår er også vanligvis ganske kalde, og et godt lager med tørr, kløyvd ved er fint å ha på lur. Da kan fyrbøteren virkelig vise hvordan fyring med ved skal gjøres. Vi prater aktiv operatør, eller AO som det heter:-)

Frisk fyring gir god varme og lite utslipp. Vi ønsker med dette alle vedfyrere en varm god jul og et godt nytt år. 

UKE 51

Rund-osing (også kalt rundfyring).

Tidligere var det nødvendig å holde ovnen varm gjennom natta. Med dagens tilgang og pris på strøm, er dette behovet borte. Fyring med full ovn og lite trekk bør unngås. Dette er strengt tatt ikke fyring, men osing. Denne osingen øker sjansen for pipebrann. Fyr når du er våken!

UKE 50

Det nærmer seg jul, og mange kriker og kroker i huset skal rengjøres. Ikke glem innvendig i vedovnen. Det fester seg over tid et sotlag i øvre del av ovnen som det ikke er så lett å komme til. Fjern brennplata oppe i ovnen. Denne er ofte løs og kan tas ned og børstes. Bruk så en oppvaskbørste for å fjerne sot som sitter på veggene i ovnen. Børst så langt du kommer inn i røykrøret.

Dette er ingen drømmejobb, men du belønnes med vesentlig bedre trekk i ovnen etter at jobben er gjort. Dette er nylig erfart hjemme hos en av fyrene i fyriovnen.no. Til slutt kan du også åpne feieluken og se om du husket å ta ut aske etter siste feiing.

UKE 49

Oppfyringsfasen er viktig for å oppnå høy nok temperatur i brennkammeret. Høy temperatur gir ren forbrenning. Bruk 2 kg ved når du skal fyre opp. Det er mer enn du tror, så test en gang med kjøkkenvekta. Legg 2 til 3 av de største vedkubbene i bunn, og krysslegg videre oppover med mindre ved. Tenn opp i øvre del av bålet, og la døra stå på gløtt de første 10 til 15 minutter. Etter dette kan du lukke døra, fortsatt med full trekk. Når flammene er i ferd med å avta og det er igjen en fin glohaug kan du legge inn 2 til 3 biter kløyvd ved og redusere trekken. Du skal nå bare vedlikeholde arbeidstemperaturen.

Når oppfyringsfasen er over og det er en glohaug i bunnen som her, har vi oppnådd arbeidstemperatur. For videre fyring legg på to til tre vedskier hver gang.

Uke 48

Nå er vi godt inne i fyringssesongen, og vi vil denne uka minne på viktigheten av nok luft inn til vedovnen. Dette kan være en utfordring i nyere, «tette» hus med moderne friskluftsystemer. I eldre hus derimot, er det enklere å få til nok luft. Sjekk at ventiler står oppe, og diameter på ventiler bør være minst like stor som diameter på røykrøret fra ovnen og inn i pipa.

Uke 47

Denne uka børster vi støv av et lokalt gammelt utrykk eller praksis fra Norddalen og Vågå, nemlig å kåse kåser.  I dag bruker vi ofte tennbriketter når vi fyrer opp, men for mange tiår siden, var det kåser som gjaldt! Det å spikke kåser, eller å kåse kåser som det het i Vågå, var noe som ofte ble gjort på kvelden slik at de hadde noe å tenne opp med dagen etter. Det er rett og slett en kåsarstikke som er spikket på en slik måte at det står ut mange småfliser som har bøyd seg litt i hverandre. Feit tyrived var fin til kåser. Og nåde dem som tuklet med kåsestikkene eller i vannvare kastet de inn i ovnen på kvelden. Da ble spikkeren fort litt ugrei!

La det brenne.

Uke 46

Vi går nå inn i 5 måneder med relativt kaldt vær. Samtidig skal veldig mange av oss sitte på hjemmekontor kanskje gjennom hele vinteren. Dette vil bidra til at det totale forbruket av ved vil øke mye. Vi vil fort vekk holde fyr i ovnen 6 til 8 timer lengre enn vanlig 5 dager i uka. Rentbrennende ovner utnytter energien i veden 50 % bedre enn de «gamle» ovnene. Lagrene med ved tømmes raskere. Er det nå en grunn til å rasjonere eller porsjonere ut veden for at lageret skal vare ? Det finnes omtrent en og en halv million ovner som ikke er rentbrennende i Norge i dag. Er det rett og slett tid for å vurdere en ny rentbrennende ovn?

Uke 45

Ukas vedtips er et lite tankekors. Fjerner man muligheten til å fyre med ved i Norge ville strømnettet kollapse på «blå» dager. Nesten 2 millioner nordmenn har tilgang på gratis ved, -noe å tenke på i den årstiden vi nå er inne i.

Uke 44

Denne uka vil vi minne om at ved som lagres ute bør skjermes for regn og snø. Det er ofte mye fuktig vær nå på høsten, og det er ikke alle som har plass til all vinterveden innendørs. Hvis tørr og fin ved utsettes for mye fuktighet på denne tiden av året, tar det lang tid å tørke den igjen. (En solid regnskur sommerstid blir noe helt annet). Og ja, vi prater av egen erfaring.

Uke 43

Ta inn den veden du skal fyre med et par dager før du skal bruke den, lagre den gjerne nærme ovnen før bruk. Temperert ved er mye lettere å fyre opp med.

Uke 42

Denne uka vil vi slå et slag for osp og gråor. Dette er ved som brenner stille uten gnister, og gir en fin flamme. De har noe mindre brennverdi enn f eks bjørk, men da kan du til gjengjeld glede deg over ekstra mye kvalitetstid ute i skogen når du lager ved. Osp og or er treslag som du ofte finner rett i nærheten av huset ditt. God hogst!

Driftstemperatur.