Vedfyring

Fyring med ved er bærekraftig og miljøvennlig hvis det fyres på rett måte. Og hva er bedre enn å sitte å se på flammer som er «temmet» og varmer? Nyte varmen, gløden og utstrålingen.

Fyring med ved kan også være interessant. Det er ganske gøy å finne ut av hvordan en ovn faktisk fungerer mest optimalt, og dermed utnytter energien som er i veden på best mulig måte.

Et resultat av riktig fyring kan også være en litt lavere strømregning neste måned.

Hvis det skal det brenne godt, er det viktig med tørr ved som er bra kløyvd. Da vil du også øke avbrenningsflaten.

En god øks kan hjelpe deg med jobben. En aktiv operatør (AO) har som regel dette tilgjengelig.

Vi testet 9 flotte økser i vinter, og resultatet finner du her.

Oppfyringsfase- (grunnlaget legges).
16.09 – 2021      kl. 21.00
Temperatur Starum       8 °C
Temperatur Lena            7°C
 

 

En aktiv operatør vil etter opptenningsfasen oppnå driftstemperatur hvis forholdene legges til rette.
En aktiv operatør AO har oversikt og kontroll med fyringen.

Bruk nok tørr kløyvd ved i opptenningsfasen, samt nok luft. La det brenne ned til en glohaug, da begynner selve «fyringen». Nå er brennkammer og pipeløp varmt, og videre fyring skal vedlikeholdes. Du kan nå som aktiv operatør mate ovnen og eventuelt justere trekk og ilegg etter behov. Og du forsetter selvfølgelig å følge med.

Oppfyring og videre ren fyring – administrert av en AO (aktiv operatør) ser du her.


Starter du slik som til venstre får du en perfekt start på fyringen. Velger du løsningen til høyre blir det lite flammer og mye røyk.

 

Store forskjeller i design på økser.
Øksetest 2021

Vedfyring – ikke bare tradisjon.

Vi bor i et langstrakt land med et relativt kjølig klima, med en lang og kald vinter. I Norge har 25 % prosent av boligene  ved som primær varmekilde. Slutter vi å fyre i de kaldeste periodene – må strømnettet erstatte dette – noe det ikke dimensjonert for. Importert strøm trenger ikke nødvendigvis være bærekraftig eller billig. Dette har vi sett eksempler på nå i januar og februar 2021. 

Det er mange grunner til å fyre med ved.
Det gir hygge og varme.
Det er en kortreist energikilde. 
Det kan være god økonomi, spesielt hvis du hugger ved selv.
Det er bærekraftig og miljøvennlig, og CO2 nøytralt. 
Det er fornuftig å ha litt ved i beredskap i tilfelle strømbrudd. 
Du er fysisk aktiv når du forbereder ved selv. 

Fra Jøtul sin hjemmeside:   » Ved er et meget energirikt brensel, 4,3 kWh per kilo når veden er helt tørr. I en åpen peis får du cirka 0,5 kWh avgitt effekt per kilo, på en tradisjonell ovn cirka 1,7 kWh og på en rentbrennende ovn med virkningsgrad opp mot cirka 80 prosent, får du hele 3,2 kWh pr kilo.

Det er mange som skifter ut det gamle ildstedet med en ny og rentbrennende ovn. Dette er en fornuftig beslutning. Du får da bedre fyringsøkonomi, mindre utslipp og sikrere fyring.

Fyrer du optimalt i en rentbrennende ovn kan det se sånn ut etter et par timer. Her har det vært såkalt «driftstemperatur» en stund.

Har du først bestemt deg for å fyre med ved, kan det være verdt å ta en kikk på vedfakta og tips.


NB – BÅLPANNE eller TURBÅL – det skal brenne her også.

Er det mange med hånden på hjertet som kan si at de har sittet rundt en bålpanne og blitt varm? Eller trukket seg unna på grunn av all røyken som svir i øynene og klær som lukter ? Hvorfor ryker det ? Svaret er enkelt – det brenner  ikke. De samme «reglene» gjelder her – tørr/kløyvd og nok ved.

Kanskje har du vært på skitur der noen har tatt med seg ved, relativt lite kløyvd (muligens litt for fuktig). Lett å få fyr på?  Veden ligger ofte og oser, og du er like kald? Det legges på enda mer grov ved , og det oser akkurat like mye- eller mer. Vil du unngå dette, ta med litt godt kløyvd og tørr ved i sekken? Bruk øksa og lag deg ei startpakke med småved.  Det blir mest kos når det brenner!

Startpakke til tur.

Tørre, godt kløyvde pinner – fin start på et «bål».

Godt kløyvd ved. Bedre tørking, Bedre forbrenning. Bedre avbrenningsflate. Økt virkningsgrad.

Hvis du ser på brennkammeret ditt som et rom der det foregår en brann (kontrollert vel å merke), vet du at det er tre faktorer som skal til for å starte en brann ; tilstrekkelig temperatur, brennbart materiale, og oksygen.

Slip kniven, og du trenger ikke tennbriketter- sett av en halvtime og du har selvlaget opptenningsmateriale.
Et eksempel på optimale forhold.



Ved kan du skaffe selv, enten ved egeninnsats eller ved å kjøpe den fra bedrifter som selger denne type vare. På Lena finnes det en vekst-bedrift som produserer absolutt førsteklasses ved. I videosnuttene på denne hjemmesiden fyres det med egenprodusert ved og ved fra LePro.

le3

Skal du produsere egen ved eller investere i ny ovn, er det viktig å sette seg inn i hva som er nødvendig av utstyr og verktøy, samt hvilken ovn som passer nettopp til ditt behov. I fyringsklippene på denne hjemmesiden benyttes det en rentbrennende ovn- Jøtul F 370.

Mer om fyrene.

Ole Trygve Pedersen
Erik Haugom

Én kommentar

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s